Salmonellasmitta från ägg till människa - Hultberg, Emelie (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Salmonella kan infektera de flesta av våra husdjur och produktionsdjur och är en av de vanligaste livsmedelsburna infektionerna hos människa. Salmonella smittar fekalt-oralt men vissa serotyper som Salmonella Enteritidis kan även överföras från hönan till nästa generation genom äggen. I denna litteraturstudie sammanfattas hur Salmonella, särskilt Salmonella Enteritidis, kan få en omfattande och snabb spridning inom hela fjäderfäproduktionen på grund av att bakterien inte bara sprids med avföringen utan även med äggen från infekterade djur. Smittspridningen kan bli särskilt snabb och omfattande om djuren i avelspyramidens topp infekteras. Därigenom kan smitta hos exempelvis några tusen avelsdjur spridas till miljontals kycklingar och ägg i konsumtionsledet med en massiv exponering för konsumenten, människan. Studien innehåller även hur man ska gå till väga för att minimera risken för smittspridningen. Spridningen av Salmonella Enteritidis ökade kraftigt under åren 1979-1987 och utvecklade sig till en global pandemi av Salmonellainfektion hos människor. Orsaken var att det då uppträdde en tidigare inte observerad stam av Salmonella Enteritidis som kunde infektera hönans ägg. Tidigare hade alltid det inre av äggen betraktas som sterilt och säkert att konsumera. För att stoppa smittspridningen har det visats vara viktigt att eliminera smittan särskilt i avelspyramidens topp. Genom en sådan strategi har antalet årliga salmonellafall på människor halverats inom EU. Sverige hade redan ett kontrollprogram på plats varigenom den globala spridningen inte nådde den svenska fjäderfäproduktionen av slaktkyckling och konsumtionsägg.