Kolostrums inverkan på immunförsvaret hos neonatala föl - Doose, Neele (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
På grund av placentans uppbyggnad hos häst överförs inga immunoglobuliner under dräktigheten utan föl föds immunokompetenta men immunförsvaret är samtidigt otillräckligt utvecklad. Sepsis är därför en vanlig orsak till neonatala dödsfall. Tills den förvärvade immuniteten har hunnit utvecklas är fölet därför i stor utsträckning beroende av den medfödda immuniteten för att försvara sig mot patogener.