Koccidier hos tamkanin - Hardenberg, Frida (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Koccidier (Eimeria spp) är encelliga parasiter som kan angripa antingen tarmkanalen eller lever och gallgångar hos tamkaniner. Sjukdomar i digestionskanalen är ofta komplexa och utgör ett stort problem hos kaniner världen över. Faktorer som påverkar sjukdomsförekomst och förlopp är således av intresse att belysa. Denna litteraturstudie överblickar parasitens livscykel, patogenes och faktorer som påverkar sjukdomsbilden. Eimeria spp är vanligt förekommande bland kaniner och orsakar framförallt sjukdom runt avvänjning. Under parasitens livscykel skadas framförallt epitelceller i tarmen eller celler i lever och gallgångarna. Symptomen kan variera från en något minskad tillväxt till allvarlig diarré och dödsfall. Subkliniska infektioner förekommer också. Sjukdomens allvarlighetsgrad är till stor del beroende av omständigheter som art av parasit, ålder på värddjuret, tidigare infektioner, infektionsdos samt förekomst av andra patogener. 1