Takträdgårdar vid äldreboenden : från koncept till gestaltning med Brahem vård- och omsorgsboende som exempel - Johansson, Anna (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2013)
Arbetets syfte är att undersöka hur takträdgårdar kan fungera och gestaltas vid äldreboenden. Framställningen tar särskilt fasta på kunskap om utevistelsens positiva hälsoeffekter i relation till äldreboendens allt viktigare roll i staden. Studien presenterar idén om takträdgårdar som utemiljö för de äldre, och exemplifierar kunskaper om detta genom visioner och gestaltningsförslag för Brahem vård- och omsorgsboende i Stockholm. Grönområden i anslutning till bostaden ökar tillgängligheten för de boende och erbjuder utevistelse med naturrelaterade upplevelser. Satsningar på takträdgårdar kan utnyttja byggda konstruktioner och på lång sikt ge sociala, miljömässiga, estetiska och ekonomiska fördelar. Gestaltningsförslaget tar sikte på att möta brukarnas krav och behov. Förslaget har utformats utifrån princip-erna passiv, interaktiv och praktiskt design som skapar tillgängliga, sinnrika och funktionella urbana takträdgårdar vid äldreboenden. Med detta vill jag bidra till diskussionen om den äldre befolkningens framtida boendemiljö i staden.