Lipidmetabolism och inflammation hos överviktiga hundar - Andersson, Elina (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Övervikt hos hund är ett växande problem med en rapporterad incidens på 22-40 %. Tillståndet definieras som ett överskott av fettvävnad i kroppen, beroende på rubbad energibalans. Överviktiga individer drabbas ofta av sekundära hälsoeffekter så som diabetes mellitus och insulinresistens, andningsbesvär, förhöjt blodtryck, ortopediska tillstånd och njurproblem. Överviktiga hundar har även kortare livslängd än normalviktiga hundar. Överviktiga hundar har abnormala lipoproteinvärden med högre plasmakoncentrationer av både triglycerider och kolesterol jämfört med normalviktiga hundar. De har också en rubbad balans av så kallade adipokiner som utsöndras av fettvävnaden. Till adipokinerna hör bland annat hormoner och proinflammatoriska cytokiner, och fettvävnaden anses därför vara ett endokrint organ.