Läkemedelsförgiftning hos katt orsakad av paracetamol, acetylsalicylsyra och permetrin - Nygren, Emelie (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Katter får toxiska effekter av vissa läkemedel vid avsevärt lägre doser än andra djur. Syftet med denna litteraturstudie är att ta reda på vad det beror på. Paracetamol, acetylsalicylsyra och permetrin är tre substanser som ger är eller ger upphov till enkla plana fenoler, och som är kända för att orsaka problem hos katt. Läkemedel behöver metaboliseras för att kunna utsöndras ur kroppen, och det är här katter skiljer sig från de andra djuren. Alla djur i Felidae-familjen har begränsad förmåga att glukuronsyrakonjugera läkemedel och andra xenobiotika, framför allt fenoler. Detta beror på att de har lägre nivåer av eller helt saknar en grupp av UGT-transferaser. UGT-transferaser katalyserar överföringen av glukuronsyra till läkemedelsmolekylen. Den transferasgrupp som katter saknar eller har låg aktivitet av heter UGT1.6 och har preferens för enkla plana fenoler.