Hur undkommer Schmallenbergviruset värdens immunförsvar och vilka symptom ger viruset upphov till? - Marcusson, Linn (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Hösten 2011 drabbades Tyskland och Nederländerna av ett okänt agens som orsakade diarré, nedsatt mjölkproduktion och feber hos nötkreatur. Efter en metagenomanalys av blodprover ifrån en drabbad besättning kunde man konstatera att orsaken till utbrotten var ett nytt virus; vilket senare fick namnet Schmallenbergvirus (SBV). Ett par månader senare upptäcktes fostermissbildningar hos både nöt, får och getter på flertalet ställen i Europa, och dessa kopplades senare samman med de första utbrotten av SBV.