Artemisia i människans tjänst - Larsson, Malin (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2013)
Människan har använt sig av växter i medicinska syften sen begynnelsen. Men med senare tids vetenskap där man kan ta fram syntetiska medel har växter i många fall glömts bort. Genom att studera historiska medicinal växter finns det en möjlighet att hitta nya sätt att bota sjukdomar. De växter som har undersökts i studien är Malört, Dragon, Åbrodd och Gråbo som alla tillhör Artemisia släktet. De har alla haft en liknande användning genom historien främst vid problem i magen och tarmar. De kliniska studier som har gjort på de olika Artemisia- arterna har visat att de har en bevisad effekt. Deras essentiella oljor har även antimikrobiella effekter. De effekter som man kan se hos örterna är effekter som vi skulle kunna ha användning för idag då vi lever i ett stressigt samhälle där många har problem med mage och tarm. Idag kan man inte köpa någon av örterna som medicin, förutom inom den alternativa medicinen.