Prevalens av Otodectes cynotis (öronskabb) hos svenska tamkatter - Lindberg, Elin (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2013)
Studien beskriver prevalensen av Otodectes cynotis (öronskabb) i två geografiskt skilda regioner i Sverige. I studien ingår 107 tamkatter som inkom för kastration till någon av klinikerna Djurakuten i Stockholm eller Alingsås djurklinik utanför Göteborg under perioden 01-05-2012 till 18-09-2012. Katterna otoskoperades och en provtagning med öronsvabb för mikroskopering genomfördes. I studien ingick även en frågeenkät till djurägarna för att utvärdera olika faktorer som kan ha betydelse för förekomsten av öronskabb. Sammantaget observerades en prevalens av öronskabb på ca 10%. Katterna som hade tillgång till utevistelse hade signifikant större risk att vara infesterades med öronskabb än de som inte hade tillgång till utevistelse. Hankatterna hade en ökad benägenhet att vara infesterade i jämförelse med honkatterna men detta kan vara en effekt av att hankatterna i den här studien oftare hade tillgång till utevistelse. Inget samband mellan öronskabb och ras eller ålder kunde konstateras. Det var ingen signifikant skillnad i prevalens mellan Alingsås och Stockholm. Inga subkliniskt infesterade katter hittades under försöket och de katter som bar på öronskabb hade det i båda öronen.