En granskning av de träningsmetoder som använts i tv-program sända i Sverige vars avsikt var att minska beteendeproblemet rädsla hos hund - Nordlander, Erica (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2013)
Precis som människor kan hundar bli rädda för saker de upplever som obehagliga. Tyvärr kan hundar ibland få problem med denna rädsla eftersom de inte alltid kan hantera rädslan på det sätt som de i naturen skulle ha gjort. Hundarna blir då oroliga och får vad forskarna kallar beteendeproblemet rädsla vilket innebär att hunden förväntar sig att något obehagligt ska hända i en viss situation och dess välfärd försämras. På tv idag visas det fler och fler program om hur vi ska hålla våra djur och en del av dessa program behandlar just beteendeproblem hos hundar. I dessa program visas det hur man ska jobba med dessa problem för att komma till bukt med dem. Detta arbete är en granskning av dessa program som sändes i svensk television en vecka i mars 2012. Ett antal frågor om vilken träningsmetod som användes och hur väl tränaren i programmen beskrev dessa behandlades genom 12 avsnitt från 4 olika program.