Emerging infectious diseases : using PCV2 as a model of disease transmission dynamics at the livestock-wildlife interface in Uganda - Jonsson, Linnea (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2013)
Uganda anses vara ett högriskland för utveckling av nya plötsligt uppdykande sjukdomar (emerging infectious diseases, EID). Grisproduktionen i Uganda har ökat drastiskt de senaste åren och en stor del av Ugandas grisar är frigående. De kan därför lätt komma i kontakt med vilda djur i deras närområde. Porcint circovirus 2 (PCV2) är ett ubikvitärt virus och etiologiskt agens för bland annat porcine multisystemic wasting syndrome (PMWS). Förutom att infektera tamgrisar över hela världen så har PCV2 också visats kunna infektera vildsvin. PCV2 används i den här studien som ett modellvirus för transmissionsdynamik mellan vilda och tama djur då det är spritt bland grisar över hela världen, har viss genetisk variation och har hittats på både tama och vilda grisar.