IgG-koncentrationen i plasma hos spädkalvar i förhållande till kvaliteten hos den första råmjölken och kalvarnas hälsa och tillväxt - Östlund, Therese (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2013)
Det sker ingen överföring av immunglobuliner från modern till fostret via placentan hos nötkreatur, istället tillförs immunglobulinerna till kalven genom höga koncentrationer i de första dagarnas råmjölk. För att uppnå en god immunisering är det viktigt att kalven så snart som möjligt efter födseln utfodras med råmjölk av hög kvalitet. De tre faktorer som anses ha störst påverkan på kalvens immunisering är koncentrationen av IgG i råmjölken, mängden konsumerad råmjölk och tidpunkten för första råmjölksgivan. Det finns även indikationer på att det finns skillnader mellan olika raser vad gäller kvaliteten på råmjölken och kalvens upptag av IgG. Den allmänna uppfattningen är att IgG-koncentrationen i plasma påverkar kalvens hälsa och tillväxt genom att kalvar med låga IgG-koncentrationer oftare drabbas av sjukdomar vilket indirekt kan leda till sämre tillväxt. I denna studie ingick både SRB-djur och SH-djur, vilket gav möjlighet att undersöka eventuella rasskillnader. Råmjölkens sammansättning och densitet samt IgG-koncentrationen i kalvarnas blodplasma analyserades. Även andra faktorer såsom tidpunkt för första råmjölksgiva, mängd konsumerad råmjölk och tillväxt registrerades. Det fanns inga samband mellan IgG-koncentrationen i första råmjölksgivan och koncentrationen av IgG i kalvens plasma, inte heller resulterade en tidigt utfodrad första råmjölksgiva i en hög IgG-koncentration. Inga signifikanta rasskillnader fanns mellan SRB och SH, varken för råmjölkskvalitet eller för koncentration av IgG i plasma. Inte heller fanns några uppenbara samband mellan IgG-koncentrationen i plasma och kalvhälsan, oavsett IgG-koncentration var förekomsten av diarré jämförbar bland kalvarna. Vad gäller IgG-koncentrationens påverkan på tillväxten fanns en effekt under den första levnadsmånaden. I denna undersökning ingick dock ett relativt litet antal kalvar och för mer tillförlitliga resultat hade det varit önskvärt med ett större antal djur.