Undersökning av flyktiga organiska ämnens påverkan på allokeringen av biomassa vid samodling av majs (Zea mays) och bönor (Phaseolus vulgaris) - Neselius, Tobias (SLU/Dept. of Ecology, 2012)
I dagens samhälle används alltmer jordbruksmark till byggnation eller görs icke odlingsbar på andra sätt, exempelvis genom försaltning. För att även i framtiden kunna försörja den alltjämt ökande befolkningen blir det därför allt viktigare att kunna leverera ökade skördar från jordbruksmarken. Samodlade grödor har i försök visats ge en ökad avkastning per areal, och kan därför komma att erbjuda ett alternativ till dagens monokulturer. Samodling kan ge ökad avkastning genom att de olika grödorna utnyttjar tillgängliga resurser på olika sätt och även genom ett samspel mellan växterna. Hur det här samspelet mellan grödor som samodlas ser ut måste man ta reda på mer om för att förstå hur samodlingen kan optimeras. I den här studien undersöktes hur plantor som samodlas kan påverka varandra genom olika signaler. Exempelvis undersöktes om de flyktiga ämnena som växterna avger kan påverka allokeringen av biomassa mellan de ovanjordiska delarna och rötterna mellan eller inom arterna. I studien exponerades majs (Zea mays) och bönor (Phaseolus vulgaris) för flyktiga organiska ämnen (VOC:s) från majs (Z. mays). I försöket berördes även plan-torna (med en pensel 60 sekunder per dag) för att se hur detta påverkade allokeringen av biomassan hos plantorna. Ingen skillnad visades vid jämförelse mellan de olika behandlingarna som blivit exponerade för VOC:s från antingen penslad majs, openslad majs eller kontrollplanta av majs. Efter 21 dagar uppvisade majsen som blivit exponerad för VOC:s från penslad böna kortare finrötter än majs som hade exponerats för openslad böna samt kontrollplantan av majs, spridningen på mätdata från denna mätpunkt var dock stor. Samt vid jämförelse mellan penslad majs samt openslad majs skedde ingen förändring av fördelningen på biomassan.