Samarbetsprocess som planeringsverktyg - en fallstudie om ett samverkansprojekt mellan byggherre och brukare - Philipsen, Josephine (2012)
När flera parter går in i en samverkansprocess för att diskutera lösningar i en problemställning eller arbetar mot en särskild artefakt faller det sig naturligt att parterna bär med sig olika erfarenheter in i arbetet. Den här kandidatuppsatsen belyser hur samverkansprocessen kan se ut när brukare och tjänstemän arbetar sida vid sida i ett gemensamt byggprojekt. En diskussion förs kring brukarmedverkan och vad som ligger bakom ett reellt inflytande i en planeringsprocess. Syftet med den här kandidatuppsatsen är att få en ökad förståelse kring brukarmedverkan i planeringsprocessen. Målet med den här uppsatsen är att diskutera vilka faktorer som har påverkat samverkansprocessen mellan brukare och byggherre i fallstudien. Samt att föra en diskussion om hur en samverkansprocess fungerar som planeringsverktyg. Genom en fallstudie studeras en samverkansprocess där en grupp brukare uppför ett kollektivhus i samarbete med byggherren. Fallstudien återspeglar en intensiv utformningsprocess och vad som har påverkat samarbetet är väsentligt att lyfta för framtida projekt med brukarmedverkan.