Likriktat = Lekriktat? - Enbom, Susanne (2012)

(untitled)
Uppsatsen behandlar utseendet och användningsfrekvensen hos lekplatser och lekredskap. Skarp kritik riktas mot deras potential att gynna olika former av lek och det argumenteras för huruvida de faktiskt används. Arbetets mål är att undersöka hur man som landskapsarkitekt kan arbeta med lekredskap på ett mer mångsidigt och kreativt sätt än vad som görs idag. Syftet med arbetet är att föreslå strategier för hur lekredskap kan förbättras så att lekplatser ska bli så attraktiva som möjligt för barn och deras familjer. Arbetet utgår ifrån att lek är viktigt för barns utveckling och inkluderar en kort introduktion till detta baserat på litteraturstudier. Vidare diskussioner kring lek på offentliga lekplatser med avseende till lekvärde och lekbehov förs med hänvisning till litteraturstudier. Säkerhetsstandarden SS-EN 1176-1177 ges särskilt utrymme för att påvisa fördelar och nackdelar som standarden medfört på lekplatser och lekredskap. Med utgångspunkt i litteraturen föreslås sex strategier för hur potentiella förbättringar kan göras hos lekplatser och lekredskap. Utifrån valda strategier ritas en serie nya lekredskap. Lekredskapen förväntas förbättra brukares behov avseende användning och lekbarhet men även arkitekters behov av friare ramar för hur lekredskapen får användas i gestaltningen.