Framtida potential för skogsbränslen i Sverige - Forslund, Ambjörn (2012)
Alltsedan 1970-talets oljekris har olika metoder att öka uttaget av skogsbränsle för energi-framställning kommit och gått. Klimatförändringarna och ett ökat oljepris har ånyo aktualiserat användningen av skogsbränsle vid klimatneutral och förnyelsebar energi-framställning i Sverige. I en proposition från regeringen framgår målet att 50 % av den tillförda energin år 2020 ska komma från förnyelsebara energikällor. Fjärrvärme och kraftvärme nämns som en möjlig väg att gå. Tillgången på skogsbränsle och behov av skogsbränsle för värme- och elproduktion varierar över landet. Målet med examensarbetet var att med hjälp av Heurekas applikationer beräkna potentialen för skogsbränsle som energikälla i Sverige med olika antaganden om skogsskötselstrategier. Simuleringar av två scenarier gjordes för fem beräkningsregioner där skogsbränslepotentialen de närmaste 100 åren beräknades. Till beräkningarna användes data från Riksskogsgtaxeringen. Resultatet visar att relativt enkla förändringar av skogsskötseln ökar, och i vissa fall mångdubblar, skogsbränsleskörden. Det finns en outnyttjad skogsbränslepotential i Sverige, en tillgång som skulle kunna användas för att nå de mål som satts upp om användningen av förnyelsebar energi av regeringen.