Gestaltningens påverkan på barns lek - en jämförelsestudie av lek på två skolgårdar utifrån ett genusperspektiv - Nordenberg, Mikaela (2012)
Det här arbetet handlar om hur barns lek påverkas av den omgivande miljön utifrån ett genusperspektiv. Arbetet utgick ifrån en teori om att naturlika miljöer främjar genusneutral lek, jämfört med formella miljöer. Eftersom barn spenderar en stor del av sin tid i skolan genomfördes en jämförelsestudie mellan två skolgårdar, en med inslag av naturlika miljöer och en som var formellt utformad. Fokus har legat på låg- och mellanstadiet. Målet med arbetet var att undersöka om genusskillnader i barns lek påverkas av den fysiska miljöns gestaltning. Undersökningen var menad att visa på eventuella skillnader i flickors och pojkars lek på en formell skolgård och eventuella skillnader i flickors och pojkars lek på en skolgård med naturlika miljöer. Syftet med uppsatsen var att skaffa mig mer kunskap, väcka intresse och skapa en diskussion kring ämnet. Fallstudier utfördes på varje enskild skolgård och sedan jämfördes resultaten. För att genomföra undersökningen användes flera metoder. I den inledande fasen intervjuades pedagoger. Båda skolgårdar genomgick platsanalyser med fokus på karaktärer, rumslighet, variation och dynamik, specificerad eller ospecificerad funktion, och formbarhet. För att se var på gården flickor och pojkar uppehöll sig under rasten genomfördes aktivitetskartor. För att komplettera kartorna togs också anteckningar under observationer av lek. Undersökningen har också kompletterats av en litteraturstudie för att ge stöd till resultatet av jämförelsestudien. Den formella skolgården bestod av främst hårda material så som asfalt, sand och lekredskap. Det fanns tydliga funktioner kring vad man skulle göra på skolgården och det fanns små eller inga möjligheter till att omforma gården eller skapa egna platser. På den formella skolgården lekte barnen fler högaktiva lekar, de sprang, hoppade hopprep och brottades i sandlådan. Flickorna tenderade att hålla sig närmare skolbyggnaden medan pojkarna rörde sig över hela skolgården. Skolgården med inslag av naturlika miljöer hade stor variation av olika rumsligheter, karaktärer, platser och material. Det fanns både formella och naturlika miljöer som verkade favoriseras av barnen. I de naturlika miljöerna fanns många möjligheter för barnen att omforma gården och skapa egna platser. På skolgården fanns många olika typer av lekar, både högaktiva och lugna lekar, det fanns också möjligheter för barnen att vara ensamma. Både flickorna och pojkarna lekte över hela skolgården och ofta tillsammans i blandade grupper. Undersökningen visade också på stora skillnader i storlek mellan skolgårdarna vilket kan ha påverkat resultatet. I denna studie tenderar naturlika miljöer att främja genusneutral lek, jämfört med formella miljöer. Det är svårt att säga vad det är i den fysiska miljön som skulle kunna främja genusneutral lek men jag tror att det har med många olika faktorer att göra, bl.a. ospecificerad funktion, formbarhet, variation och storlek.