Asiatiska långhorningar och deras effekt på trädbeståndet i tio nordiska städer - Nilsson, Johan (2012)
Denna rapport är ett kandidatarbete skrivet inom ramen för Landskapsingenjörsprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Uppsatsen är skriven på C-nivå, och motsvarar 15 hög-skolepoäng, på ämnet Landskapsplanering. Denna rapport tar upp och behandlar det annalkande hotet av de två asiatiska långhorningarna, Anoplophora glabripennis och Anoplophora chinensis, som riskerar att etableras på våra breddgra-der. Där syftet med detta arbete är att studera hur artdiversiteten tar ut sin rätt ifall de asiatiska långhornigarna skulle ge sig på de arter som finns i våra städer. Vad som kan och även kommer hän-da ifall de två etablerar sig på våra urbana träd, samt vilka träd som klarar sig och vilka som har en ökad risk att drabbas av skadedjur kommer att besvaras i denna rapport. Detta för att ge en bättre förståelse för de problem som väntar i framtiden, och för att undvika en ny epidemi som utplånar stora delar av våra urbana träd likt "almsjukan". Rapporten bygger på material insamlat från över 30 vetenskapliga artiklar och databaser. Resultatet från litteraturen har analyserats mot de befintliga träden i 10 städer i Norden: Esbo, Helsingfors, Tammerfors och Åbo i Finland. Malmö, Göteborg och Stockholm i Sverige. Oslo i Norge samt Köpen-hamn och Århus i Danmark. Rapporter eller artiklar med den omfattning av material som denna rap-port bygger sina slutsatser på, har vad författaren har funnit, inte tidigare skrivits på området.