Medlemmarnas syn på skogsägarna Norrskog - Björklund, Erik (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2003)
Denna undersökning skall ge en bild av hur medlemmarna ser på skogsägareforeningen Norrskog. Undersökningen baseras på 228 st slumpmässigt utvalda medlemmar som besvarat en enkät. Underlaget har kompletterats med intervjuer av 5 st inspektorer. Medlemmarna tenderar att bygga upp sitt virkesförråd. De likställer i medeltal de ekonomiska värdena med andra värden med att äga skog. V ad som avses med andra värden är främst boendet och ägandet av släktgård. Medlemmarna har en positiv inställning till Norrskog och ger bra betyg på de flesta av Norrskogs åtaganden. Det som får lägst betyg är den näringspolitiska bevakningen, ekonomiska rådgivningen och fortbildningen. Hälften av medlemmarna använder Internet, 40% anser att Norrskog bör öka kommunikationen med dem över Internet. Detta skulle medfora en uppdelning av medlemmarna eftersom många saknar möjligheten eller kunskapen till IT-nyttjande. Därmed fårutsätts att Norrskog parallellt med en modem nätverksuppbyggnad fortsätter med dagens informationssystem. De flesta (80 %) besöker sällan eller aldrig Norrskogs arrangemang. Majoriteten av medlemmarna tycker inte att skogsdagarna är särskilt viktiga for dem. Författaren föreslår fårre arrangemang eller större upptagningsområde. Därigenom kan mer resurser till va.Ije arrangemang frigöras och då erhålla bättre arrangemang. Drygt 60% anger att de saknar kunskap om vad skogsbruksområdets fårtroendevalda gör och att de aldrig haft någon kontakt med någon i rådet, något som talar for ett råd med behov av översyn. F örslag som ges är att skogsbruksområdenås storlek ska öka och rådsmedlemmarna får ett ökat ansvar. Ett annat är en minskning av antalet ledamöter med ett ökat ansvar. Båda dessa fårslag fårutsätter att någon form av ersättning utgår till rådet. De viktigaste uppgift erna får rådet uppges vara information till medlemmarna och lokal näringspolitik. För att vara det naturliga valet får skogsägarna på 2000-talet ska Norrskog tillhandahålla bra virkespriser och en god personlig kontakt.