Transport av nötkreatur till slakt : orsaker till fysisk och psykisk stress - Lindén, Hanna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Nya och ovana situationer är en orsak till psykisk stress hos nötkreatur då de som bytesdjur ser nya saker som tecken på fara. För nötkreatur kan både kontakten med människor och själva vistelsen på transportfordonet vara nya situationer som ger upphov till stress. Genom att vänja nötkreaturen vid kontakt med människor kan man minska den psykiska stressen i samband med hantering och transport. Hur många djur som transporteras per enhet yta är en viktig faktor för hur stressande djuren upplever transporten. Vid för hög djurtäthet är transport mer stressande för djuren, något som visar sig i ett förhöjt plasmakortisolvärde. För hög djurtäthet ger också en ökad förekomst av blåmärken, något som är negativt ur ekonomisk synpunkt då blåmärken ger lokal otjänligförklaring på slakteriet och på så sätt en lägre slaktkroppsvikt. Nötkreatur kan också utsättas för olika typer av fysisk stress under transport, där allvarlighetsgraden ökar i förhållande till tid som djuren tillbringar på transportfordonet.