Begravningsplatsens potential som en meningsskapande och hälsofrämjande miljö - Sandell, Angela (SLU/Dept. of People and Society, 2012)
Begravningsplatser i stadsmiljö har en hälsofrämjande funktion då de finns i människors omedelbara närhet och kan innebära skillnaden för om en person kommer i kontakt med en grön utemiljö över huvud taget. Platsen signalerar kontinuitet och inger en känsla av sammanhang i tillvaron (SOC) vilket är den viktigaste faktorn för hur väl vi klarar av stress. I takt med att städer förtätas är det viktigt att ta till vara de gröna miljöer som finns i ett preventivt syfte för folkhälsan. Begravningsplatser som fysiska och sociala platser i urban miljö kan användas för rekreation och som förebyggande återhämtningsplatser för att exempelvis avhjälpa mental trötthet. De viktigaste faktorerna på en begravningsplats är att det råder en fridfull stämning och att platsen är estetiskt tilltalande. 68,5 % av informanterna i undersökningen uppger att de besöker begravningsplatser av annan anledning än att besöka och/eller sköta en grav, främst som rekreation då platsen ofta upplevs som rofylld och vacker. Flera attribut återkommer i undersökningen – vilsam, lugn, rofylld, kraft och njutning - vilket indikerar platsens potential som restorativ miljö. Den narrativa röda tråden är väldigt tydlig på begravningsplatsen; mystik och komplexitet utgör en lockelse för individen att utforska miljön via promenader vilket ger både dagsljus och motion. Samtidigt påverkar oss naturelementen ofrivilligt genom att hjälpa och underlätta vår koncentration och återhämtning. Till grund för studien ligger en internetbaserad enkätundersökning kring människors användning och framtida önskemål på begravningsplatsen som spreds med hjälp av snöbollsmetoden