Varför just där? En studie av boendekriterier i ett landsbygdsperspektiv - Hedman, Anna (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2012)
Utgångspunkten för detta arbete är landsbygdens förutsättningar och hur planeringen på landsbygden ser ut. Eftersom landsbygden idag på många ställen avfolkas undersöks möjligheter och exempel för att visa hur en utveckling av landsbygden kan ske. Arbetet syftar till att undersöka vad som representerar ett attraktivt boende för olika människor samt diskutera möjligheten att planera för att uppnå attraktiva boendemiljöer utifrån dessa kriterier. Den inledande teoretiska delen visar en kort historisk tillbakablick av landsbygdens utveckling samt tar upp dess förutsättningar idag. Begrepp som används i diskussioner om landsbygden nämns och olika strategier beskrivna i arbetet visar landsbygdens planeringsförutsättningar. I enkätundersökningen som utförts inom arbetet, och redovisas i del 2, framkommer att lugn och ro, tillsammans med tillgången till kommunikationer och utsikt över ett naturskönt landskap är viktiga kriterier för respondenterna i undersökningsorten. Dessa kriterier appliceras i ett lokaliseringsförslag. Överlag liknar boendepreferenserna hos respondenterna i undersökningsorten de hos befolkningen i landet men barnvänlighet, ett lantligt läge samt utsikt över vatten är högre värderat i undersökningsorten än i landet som helhet, mindre betydelse har shoppingmöjligheter och tillgång till högre utbildning. Tidigare forskning har visat naturens betydelse för människans återhämtning och det ligger nära till hands att tro att de högt värderade attributen natursköna landskap och lugn och ro värderas så högt just för att de gör människan så gott.