Investering i GPS-teknik i lantbruk : lönsamt för en 150 hektars växtodlingsgård? - Brånstrand, Filip; Jansson, Mats; Wennerberg Eriksson, Gustav (SLU/Dept. of Economics, 2012)
I dagens lantbruk är det intressant att minska kostnaderna för insatsvaror och därmed förbättra lönsamheten. GPS-teknik med autostyrning ger möjlighet för lantbrukare att minska kostnaderna för insatsvaror i växtodling. De främsta möjligheterna att minska kostnaderna är genom att minimera överlapp i jordbearbetning. Syftet med denna studie är att utreda och analysera hur lönsamheten förändras i ett växtodlingsföretag på 150 hektar genom att investera i GPS-teknik. Studien omfattar 2 fiktiva fallgårdar med olika strategier för jordbearbetning. Fallgård 1 tillämpar en strategi med plog medan fallgård 2 tillämpar plöjningsfri jordbearbetning. GPS-tekniken som analyseras är Trimbles EZ-guide 250 kombinerat med EZ-guide modul för styrning av maskin.