Olika typer av strömedel till gris : effekter på beteende och produktion - Olsson, Mimmi (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2012)
Konsumenterna har idag en ökad efterfrågan av kött från välmående grisar. Det har bidragit till att grisproducenterna har ett ökat intresse av att använda strömedel för att få bättre djurvälfärd i produktionen. Syftet med detta arbete är att ta reda på vilken inverkan halm, torv och spån har på beteende- och produktionsmått. Exempel på normala beteenden hos grisar är sitta, ligga, bygga bo och födosök. Exempel på onormala beteende är bitning, såsom öronbitning och svansbitning. Något som eftersträvas i grisproduktion är en god hälsa, viktökning, foderutnyttjande samt goda slaktkroppsegenskaper. Torven bidrar till en bättre hälsa hos grisen då den har en bättre ammoniakbindande förmåga än spån och halm. Halmen har däremot en större positiv inverkan på de flesta produktionsmåtten än vad spån och torv har. Generellt sett ökar aktiviteten och bitning minskar om grisen har tillgång till halm, torv och spån. Detta tyder på att strömedel ökar välbefinnandet hos grisen.