Att upprätta en mjölkordningslista : samt att förebygga de vanligaste mastiterna - Gustavsson, Lisa (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2012)
I Sverige drabbas årligen många mjölkkor av mastit, vilket medför stor kostnader för lantbrukaren och lidande för kon. Genom att först välja ut vilka kor som är intressanta för provtagning och framodling av bakterier i mjölken kan man senare upprätta en mjölkordningslista och på så vis förebygga mastiter. Målet med detta examensarbete är att öka kunskapen om olika mastitbakterier och hur man själv kan förebygga sjukdomsfall av mastit. I litteraturstudien har fakta sammanställts om de olika bakterierna, hur de tar sig in i juvret och hur de kan förebyggas. För var bakterie anges även en lista med konkreta åtgärder och vad man bör göra då kon har insjuknat. Provtagningen har skett på gården Lillegård som har problem med många sjukdomsfall av mastit. Under två tillfällen har utvalda kor från Lillegård CMT-testats och vid behov togs mjölkprov för framodling av bakterier. Efter det att proverna analyserats har korna delats in i sex olika grupper beroende på vilken bakterie de har haft i mjölken och hur smittsam bakterien är. Eventuella åtgärder har föreslagits och en mjölkordningslista har upprättatas. I arbetet framgår tillvägagångssättet när en mjölkordningslista upprättas, dock inte vilken effekt en mjölkordningslista har för att minska antal mastiter eller för att få ett lägre celltal i mjölktanken. Betydelsen framgår inte eftersom det tar lång tid att se effekterna av att ändra mjölkordningen i en besättning och tiden för examensarbetet var begränsat. För att få fram fakta om mjölkordningslistan minskar antalet kor som drabbas av mastit och sänker besättningens celltal bör en längre vidare studie göras. Slutsatsen är att mastiter går mer eller mindre att förbygga. Särskilt S. aureus går att begränsa genom en mjölkordningslista. Viktigaste förberedande åtgärden mot alla mastitbakterierna är fasta och bra mjölkningsrutiner som tillåter kon att förbereda sig för mjölkning samt en mjölkutrustning som är servad och fungerar på ett bra sätt. Även god hygien i kons närmiljö och foderkvalité spelar stor roll för att kons motståndskraft mot mastitbakterierna ska vara på topp.