Investeringskalkyl för AB Karl Hedin : investering av brädscanner på Karbenning sågverk - Ahlbäck , Carl Henrik; Lundström , Emil (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2012)
Detta är en rapport om investeringskalkylering inom ett sågverk. För att bäst få insikt i hur investering fungerar ur ett ekonomiskt perspektiv, har ett praktiskt fall hos AB Karl Hedins sågverk Karbenning kalkylerats. Konkurrensen inom sågverksindustrin är idag stor. Därför krävs det ingående kalkyler angående investeringar, för att på bästa sätt kunna möta konkurrensen och hålla god lönsamhet. Målet med rapporten är att analysera lönsamheten för en investering i en brädscanner på Karbenning sågverk, utifrån givna data. Studien undersöker hur utfallet påverkas av vissa faktorer. Dessa faktorer är grundinvesteringens storlek, kalkylränta, restvärde, ekonomisk livslängd, drifts- och underhållskostnader samt betalningsöverskott. För att lösa uppgiften användes nuvärdemetoden. Denna metod går ut på att man diskonterar framtida intäkter och kostnader rörande investeringen dagens värde. Då erhålls ett nettonuvärde som vid ett värde av noll eller större indikerar på en lönsam investering. Ingångsdata har erhållits från AB Karl Hedin, samt deras underleverantörer. Beräkningarna utfördes i Excel. Resultatet blev att investeringen var mycket lönsam, med erhållna ingångsdata. För att veta hur känslig kalkylen är för investeringar gjordes en känslighetsanalys på variabler som kan tänkas påverka resultatet, exempelvis kalkylränta, besparingar, kostnader. Någon variabel som i högre grad påverkar investeringens lönsamhet kunde inte finnas. Investeringen är lönsam även om förutsättningarna ändras avsevärt. Investeringskalkylering är ett traditionellt sätt att skapa ett underlag för beslut om investering.