Knäskada på smågris : kan tejpning av smågrisars framknä minska sår och skador på smågrisar? - Järlesäter, Erika; Olsson, Pernilla (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2012)
Skador på framknä hos smågrisar är ett välkänt problem i de flesta besättningar. Själva skadan uppstår när smågrisarna diar eller på något annat sätt gnider sina knän mot liggytan. Det finns olika lösningar på problemet och det har gjorts flertalet försök inom området. Ett av de som har visat resultat är strategisk halmning. Syftet med vårt examensarbete är att försöka minimera dessa sårskador med hjälp av tejpning precis under framknäet. Vår förhoppning är att man ska kunna minska behandlingar samt antibiotika användningen, öka tillväxt och djurvälfärd. Vi har gjort en studie där vi följde tre gårdar under en respektive två grisningsomgångar. I vårt arbete kallas besättningarna för gård A, gård B och gård C. På gård A hade vi 20 försökssuggor varav 10 kullar med tejpade smågrisar och 10 kullar med otejpade smågrisar. Den andra omgången hade vi 18 försöksuggor varav 9 kullar med tejpade smågrisar och 9 kullar med otejpade smågrisar. På gård B hade vi 14 försökssuggor varav 7 kullar med tejpade smågrisar och 7 kullar med otejpade smågrisar. På gård C var 16 suggor med i försöket, 8 kullar med tejpade smågrisar och 8 kullar med otejpade smågrisar. Registreringen av vår studie skedde genom dokumentation vid varje grisningsbox på ett Excel-dokument som vi tagit fram för detta ändamål. Dokumentet finns med som en bilaga i arbetet. Efter avslutad studie vet vi att man kan minska sårskadorna på smågrisens knä genom att tejpa och därmed höja djurvälfärden. Om man slår ihop all data från alla kullar visar det sig att kullar med tejpade knä hade en signifikant mindre diameter i knäskador (5,9 mm vs. 8,7 mm, P=0,0003). I besättning B (3,8 mm vs. 8,7 mm) och besättning C (6,00 vs. 10,9 mm) var skillnaden störst, medan skillnaden var mindre i besättning A (omgång 1: 8,2 mm vs. 8,5 mm; omgång 2: 5,0 mm vs. 7,2 mm). Inga skillnader fanns i undersökningen i antal behandlade grisar mot ledinflammationer. För att få svar på om det finns ett samband mellan nedsatt tillväxt och sårskador krävs mer och längre studier.