Hållbart trädbestånd : inom miljonprogramsområdet Vilbergen - Jarstad, Klara (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2012)
Miljonprogrammens trädbestånd präglades generellt vid anläggning av ett ensidigt artval. Tidigare forskning tyder på att trädbestånden på flertalet miljonprogramsområden till stor del präglats av en bristande hänsyn till vegetationens utveckling över tid. Ett snävt antal arter med snabb tillväxt och förmåga att klara av de störda markförhållanden som uppstått i och med det mekaniserade byggandet har på många platser överanvänts och skapat monotona utemiljöer . Tidsperspektivet ger oss idag möjlighet att utvärdera trädbestånden inom rekordårens bostadsgårdar ur ett hållbarhetsperspektiv och uppsatsen utreder huvudsakligen vilka riktlinjer som kan vara aktuella för att, utifrån olika överväganden, styra och forma trädbeståndet inom det specifika fallstudieområdet tillika miljonprogramsområdet Vilbergen i syfte att skapa ett mer långsiktigt hållbart trädbestånd. Uppsatsen är huvudsakligen indelad i tre delar. I den teoretiska bakgrunden undersöks i litteraturen hållbara trädbestånd utifrån aspekterna träd i dynamik, artval, växtteknik och rotutrymme. Den teoretiska bakgrunden tillämpas sedan på det specifika fallstudieområdet Vilbergen och i den tredje delen presenterar jag möjliga lösningar på de problem jag finner i fallstudien med grund i litteraturen. Miljonprogramsområdet Vilbergen anlades 1967 i Norrköpings södra utkant och trädbeståndet inom området speglar väl den problematik som uppstod inom många områden byggda inom samma period. Inventeringarna visar att en stor del av befintliga träd inom Vilbergen är likåldriga, mogna individer av snabbväxande arter. Flertalet träd har relativt kort återstående livslängd och är inom en snar framtid i behov av att ersättas. Idag är även en stor andel av det befintliga beståndet misskött vilket både har lett till en förkortad livslängd och ett minskat estetiskt värde för en betydande andel av områdets träd. Teoretisk bakgrund och inventeringar resulterade i slutsatsen att flertalet faktorer måste tillåtas att spela in gällande åtgärder för utveckling och förnyelse av trädbestånd inom miljonprogramsgårdar och att den naturliga successionen bör efterliknas genom medvetna val där pionjära och sekundära arter planteras in för att i olika skeden av bostadsgårdens utvecklande spela huvudrollen och vara de tongivande elementen.