En ficka full av frihet; hur användningen av pocket parks kan verka restorativt på människor i urbana miljöer - Ogawa, Wendy (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2012)
Ett livslångt intresse för psykologi och landskapsarkitektur ledde in på spåret att diskutera vad två av dagens stora frågor inom ämnet kunde erbjuda om de slogs samman; positiv psykologi (”Positive Psychology”) och hållbar stadsutveckling. Alla människor utsätts emellanåt för stress, vilken vi är konstruerade att kunna hantera. Trots det är en av de största orsakerna till sjukskrivning i vår tid just stress- och relaterade sjukdomar. En välkänd källa till restoration eller återhämtning är grönska och natur. Så frågan i denna uppsats rör huruvida små grönområden i den täta staden kan verka restorativt på människorna som besöker dem. Som avgränsning har angivits urbana parker upp till 3000 kvadratmeter – pocket parks. Tre aspekter har varit särskilt tongivande i texten; dessa är a) staden och dess invånare b) stress och därtill relaterad ohälsa och c) upplevd trygghet i en urban park.