Skogsutnyttjandet vid den medeltida masugnen i Hyttehamn - Bergman, Torun (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2012)
Detta arbete är en del i ett större tvärvetenskapligt projekt, ”Hyttehamnsprojektet”, som initierades efter att en medeltida masugnsruin upptäckts i Hyttehamn i nordöstra Västergötland. Min del i projektet har varit att utföra en pollenanalys på sedimentprover från Kvarnsjön, belägen i närheten av Hyttehamn. Syftet var att utreda hur landskapet runt sjön förändrats under tiden hyttan var igång. Ingen pollenanalys har tidigare utförts i området. Pollenanalysen kombinerades med geokemisk analys. Resultaten tyder på att odling och skogsbete förekommit i området mellan cirka AD 1050 och AD 1400. De dateringar som tidigare gjorts på masugnen visar att den varit igång mellan sent 1200-tal och tidigt 1400-tal. Resultaten av pollenanalys och geokemisk analys visar att landskapet varit under påverkan betydligt längre än vad dateringarna av masugnen säger oss. Min slutsats är att fler 14C-dateringar på proverna från Kvarnsjön behövs för att kunna göra en säkrare tolkning av pollendiagrammet. Det skulle också vara bra om fler prover analyserades, då det skulle ge en bättre bild av vegetationshistoriken.