Och sen då? En studie av gestaltningsprinciper för framtida alternativa begravningsplatser - Cartbo, Frida (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2012)

(untitled)
I Sverige pågår en process där allt fler människor betraktar sig som icke-religiösa och väljer att lämna sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Med bakgrund av denna samhällsutveckling är det troligt att fler alternativa begravningsplatser kommer att efterfrågas i framtiden. Målet med denna uppsats är att undersöka vilka gestaltningsprinciper som är viktiga för dessa platser och hur dessa principer påverkar önskvärd karaktär. Kyrkogården har traditionellt stått för värden som stillhet, andlighet och kontemplation. Dessa värden är betydande för människan inte minst då hon bearbetar en förlust eller traumatisk händelse. Uppsatsen undersöker hur en plats kan gestaltas för att understödja människan i detta behov. Studien genomförs genom en kvalitativ litteraturstudie där en utkristallisering av betydande gestaltningsprinciper sker. Dessa principer diskuteras senare med hjälp av samtalsintervjuer. Intervjupersonerna är utvalda för att kunna få en representation av både arkitektoniska, sociologiska och religiösa perspektiv. Uppsatsen tar upp betydande gestaltningsprinciper för att skapa en kontemplativ plats såsom naturlik gestaltning, utblick, fascination, tid/manifestation, orienterbarhet, inneslutning, trygghet, otillgänglighet, materialval och symbolspråk. Behovet av den fysiska gravplatsen i framtiden diskuteras liksom vad en kontemplativ plats kan vara samt huruvida en större medvetenhet kring symbolspråk är viktigt. Studien visar på ett behov av mångfald i gestaltningen av begravningsplatser.