Echinococcus multilocularis immunomodulatory strategies in the intermediate host - Ahlberg, Viktor (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Echinococcus multilocularis är en helmint med indirekt livscykel. Parasiten lever i tarmen på sin huvudvärd, framför allt räv, som utsöndrar ägg med faeces. Äggen tas upp av en mellanvärd, migrerar till levern och utvecklas där till ett larvstadium kallat metacestod. Mellanvärdar är framför allt vilda smågnagare, men även andra djur inklusive människor kan infekteras. Hos mellanvärden ger E. multilocularis upphov till en sjukdom kallad alveolar echinococcos. Den ger en typisk bild med cystbildning i levern, och ibland även andra organ. Värdens immunförsvar försöker i den mån det är möjligt att bromsa infektionen genom bildning av granulom runt cystorna. Detta har visats ha bromsande effekt på metacestodens tillväxt, men kan även leda till problem hos värden om svaret blir allt för kraftigt.