Gestaltning av det flexibla offentliga rummet : Torget i Leksand - Thunarf, Christian (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
I takt med ökande urbanisering fluktuerar befolkningsmängden allt kraftigare i små orter och många är beroende av turism. Leksand är en av de orter som upplever en kraftig tillströmning av turister under sommaren. Stora ytor står tomma över vintern och påverkar livet i centralorten negativt. Kommunen strukturerar nu om sitt centrum och efterlyser flexibel gestaltning som passar både hög- och lågsäsong. Flexibel urban design innebär att offentliga miljöer ska vara förberedda på demografiska förändringar och tillgodose blandade målgrupper på lång sikt, utan att en hel omgestaltning är nödvändig. I samförstånd med Leksands kommun vill jag i detta kandidatarbete gestalta det centrala Torget utifrån ett flexibilitetsperspektiv. Syftet är att undersöka hur landskapsarkitekter kan arbeta med flexibel design i offentliga miljöer. Metoden i uppsatsen innefattade en litteratur- och exempelstudie av begreppet flexibla offentliga rum, platshistoria/beskrivning, inventering/analys, sammanfattning av kommunens fördjupade översiktsplan för centrum, framtagande av gestaltningsprogram och slutligen framtagande av ett gestaltningskoncept för Torget. Leksands kommun ligger i Dalarnas län vid sjön Siljan och utgör en av fyra orter i regionen Siljansbygden. Torget ligger mitt i stadens kommersiella kvarter, men är dåligt kopplat till övriga delar av centrum. Dess primära funktion är bilparkering, det omges av tre bilvägar och ytorna för uppehälle är små och utspridda utan sammanhang. Det finns dock potential i Torgets centrala läge och dess flacka, öppna karaktär. Gestaltningskonceptet döptes till Epicentrum och löser gestaltningsproblemen genom att en starkt grafisk form appliceras på Torget. Formen påminner med sina organiska linjer om Siljans vågsvall eller årsringarna på ett träd och knyter på så vis an till sitt sammanhang; Siljansbygdens närhet till vatten och djupa skogar. Vågornas svall utgår från den centrala delen av Torget, dess epicentrum, och sprider sig ut över staden med flexibla öppna ytor och flyttbara möbler och detaljer. Flexibiliteten är anpassad efter alla årstider, utrustningen är multifunktionell och vegetationen förstärker förändring genom att skapa variation. Det vore i framtiden intressant att gå ännu djupare med till exempel studier av turismens inverkan på stadsplanering, eller hur flexibilitet kan tillämpas och vilka aspekter den måste tillgodose.