Ersättning av träd på begravningsplatsen : samspelet mellan lagar, myndigheter, organisationer och förvaltning - Adolfsson, Sara (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2012)
Träden på begravningsplatserna är en del av det svenska, gröna kulturarvet och de är en del av begravningsplatsernas uppbyggnad, rumslighet och struktur. När begravningsplatsernas förvaltningar står inför arbetet att byta träd, i en befintlig plantering på en begravningsplats som är skyddad av kulturminneslagen, måste de ta hänsyn till många olika lagar, myndigheter och organisationer. Denna uppsats handlar om detta, hur de olika myndigheterna, organisationerna och förvaltningarna förhåller sig till varandra och till lagtexterna. Om de säger samma sak eller om det finns olikheter dem emellan. Hur de inblandade förhåller sig till aspekterna kring träd och säkerhet, kulturmiljö, sjukdomar, artdiveristet och återplantering av inhemskt eller exotiskt material. I arbetet ingår flera intervjuer med tjänstemän på myndigheterna och organisationerna, de har fått ge sina åsikter om arbetet med att ersätta träd på begravningsplatsen. En fallstudie på Lunds norra begravningsplats avslutar studien, där en lindallé, vilken i framtiden ska ersättas, har studerats och sedan diskuterats med förvaltningen och Länsstyrelsen i Skåne. Denna fallstudie har sammanflätats med litteraturstudien, för att ge litteraturstudien en mer verklig syn på vad de inblandade egentligen säger. Arbetet med uppsatsen har lett till slutsatsen att det behövs ett ökat samarbete de olika myndigheterna emellan, för att ge träden på begravningsplatsen en tryggare och bättre framtid.