Riskhantering med spannmål : terminshandel som instrument - Larsson, Gustaf (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2012)
De senaste årens stora prissvängningar har gjort lantbrukets intäkter mycket varierande. För att kunna säkra intäkterna och kunna planera kommande års inköp krävs någon form av prissäkring. Arbetet behandlar en av dem, terminshandel på börs. Målet med arbetet är att det om möjligt ska inspirera fler att prissäkra sina producerade varor och därmed få en tryggare ekonomi. Syftet är att se hur terminshandeln mellan lantbrukare och handelspartnerkan utvecklas sett ur lantbrukarens perspektiv. Information till litteraturstudien kommer från aktuella hemsidor, insatta personer inom bank och spannmålshandel, samt seminarium om terminshandel och prissäkring. Del 1 innefattar en litteraturstudie som behandlar de begrepp och möjligheter som finns inom terminshandel, samt de risker som kan uppstå vid eventuell prissäkring. Del 2 är resultat från intervjuer. De intervjuade är lantbrukare som alla har genomfört terminshandel på börsen. Det har även intervjuats en person som är ansvarig för köp och försäljning av spannmål på ett spannmålsföretag. Idag finns flera alternativ för att prissäkra sina varor, detta kräver att lantbrukaren är insatt i marknaden och kan bedöma när och hur han skall agera samt vara medveten om de risker som kan uppkomma. De risker som nämns i arbetet är basisrisk, likviditetsrisk och valutarisk. De tillfrågade vill även se en tjänst på internet där man kan handla kontrakten själv, liknande Handelsbankens tidigare tjänst Trader - Online.