Torget som blir till slagfält varje natt... En studie om Fristadstorget i Eskilstuna och dess planering utifrån ett trygghetsperspektiv - Källman, Paulina (SLU/Landscape Architecture (until 121231), 2012)
Målet med uppsatsen är att beskriva vilka fysiska och sociala planeringsaspekter som kan verka trygghetsskapande på urbana platser. Målet har även varit att undersöka eskilstunabornas trygghetsuppfattning på Fristadstorget. De frågeställningar som ställts är vilka aspekter som kan leda till trygghet på en urban plats? Är Fristadstorget en trygg plats och finns det kopplingar mellan trygghetsupplevelsen och dess planering utifrån ett trygghetsperspektiv? Syftet med arbetet är att få en djupare kunskap och förståelse för hur vi som landskapsarkitekter kan skapa tryggare platser i staden. Två olika litteraturstudier har gjorts. En mer övergripande och allmän, samt en litteraturstudie inriktad på Eskilstuna med fakta och statistik om Fristadstorget. En semi-strukturerad intervju har undersökt eskilstunabornas trygghetsuppfattning på torget. Resultatet för intervjuerna i jämförelse med litteraturstudien har varit både skiftande och överensstämmande. Intervjuresultatet visade att eskilstunabornas trygghetsupplevelse bl.a. byggde på Appletons prospect-refuge teori. Fler människor på torget, bättre belysning och mer vegetation var aspekter vilka för tillfället var bristfälliga och något som saknades. Den sociala kontrollen visade sig ha stor betydelse för de intervjuade. En slutsats är att en plats brottsstatistik inte nödvändigtvis behöver ha ett samband med trygghetskänslan. Det visade sig att de intervjuade var mer påverkade av media än vad de själva var medvetna om. Rockbandet Kent ger torget ett negativt rykte men huruvida det är avskräckande eller tilldragande råder det delade meningar om. Slutsatsen är att bandet kan fungera både och, beroende på ens personliga åsikter om bandet snarare än texternas kontenta. En sista slutsats är att urbana platser aldrig bör eller kan bli 100 procent trygga. Detta pga. trygghetens subjektivitet samt att en stad bör värna om urbaniteten, där spänningen är ett av urbanitetens tre grundelement.