Interspecifik konkurrens mellan kålrot och vårkorn - Berglund, Anna Pers (SLU/Dept. of Crop Production Ecology, 2012)
Konkurrens mellan växter uppstår när deras gemensamma behov av resurser är större än tillgången. Man talar om olika typer av konkurrens, exempelvis den intraspecifika som uppstår mellan individer av samma art och den interspecifika konkurrensen mellan indivi-der från olika arter. Denna studie syftade till att undersöka den interspecifika konkurrensen mellan kålrot (Brassica napus var. napobrassica (L.) Hanelt) (gröda) och vårkorn (Hor-deum vulgare L.) (modellogräs). Hypoteserna var att (i) konkurrensen från ett ogräs med-för en minskning i tillväxt hos grödan och (ii) att en ogräsresning ger en positiv effekt i form av ökad tillväxt hos grödan jämfört med orensat led. Ett växthusexperiment genom-fördes i mars-april 2012 där tre led ingick: ett led med kålrot, ett led med kålrot + vårkorn där kornet rensades bort 20 dagar efter sådd samt ett led med kålrot + vårkorn där båda arterna växte tillsammans under hela försöksperioden. Resultaten visade att tillväxten hos kålrot minskade vid konkurrens från ogräs jämfört med ledet med enbart kålrot. En bort-rensning av ogräs medförde också en positiv effekt för grödan i form av högre tillväxt hos kålrot jämfört med det led där kålrot växte tillsammans med vårkorn under hela perioden.