Peste des petits ruminants : problematik och kontrollmöjligheter - Borglund, Anna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2012)
Peste des petits ruminants (PPR) är en epizootisjukdom som drabbar små idisslare. Sjukdomen är obotlig, ger allvarliga symptom och har i regel hög morbiditet och mortalitet. Orsakande agens är peste des petits ruminants virus (PPRV) som tillhör familjen Paramyxoviridae och genus Morbillivirus. PPR breder ut sig i flera utvecklingsländer i framför allt Afrika, Mellanöstern och Asien. Sjukdomen orsakar stora ekonomiska förluster för lantbrukare och bidrar därmed till fattigdom. PPRV är nära besläktat med boskapspestviruset som drabbade nötkreatur (Bos primigenius) och som förklarades utrotat under 2011 efter en mångårig omfattande vaccinationskampanj. Framgångarna med bekämpningen av detta virus har lett till att en satsning på att utrota PPRV på liknande sätt nu diskuteras. Mycket talar för att ett utrotningsprogram skulle kunna lyckas. Dock finns i dagsläget en del brister som måste åtgärdas, exempelvis behövs mer effektiva vacciner. Värmestabilitet och hållbarhet är viktiga egenskaper. Man strävar efter att producera kombinationsvacciner med markörer som ger skydd mot mer än en sjukdom i taget, och möjliggör differentiering mellan vaccinerade och infekterade djur. För att kontroll och eventuell utrotning av PPR ska kunna ske behövs också bra diagnostiska metoder, fungerande infrastruktur, ekonomisk drivkraft samt mer kunskap och forskning om sjukdomen, dess utbredning och omfattningen av den.