Lämpliga hybridaspkloner för odling i södra och mellersta Norrland - Söderholm, Erik (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2012)
Hybridasp (Populus x wettsteinii) är en snabbväxande hybrid mellan europeisk asp (Populus tremula L.) och nordamerikansk asp (Populus tremuloides Mich.). Det finns svenskt hybridaspmaterial framtaget för odling i Götaland men inte för övriga delar av Sverige. För odling av hybridasp i övriga delar av Sverige rekommenderas ofta finländskt odlingsmaterial. Hybridasp lämpar sig väl som biobränsle tack vare dess höga tillväxt och då efterfrågan på biobränslen förväntas öka är det viktigt att ta fram ett hybridaspmaterial som har högre härdighet och tillväxt än de hybridaspkloner som finns på marknaden idag. Målet med denna studie var att göra ett urval av lämpliga hybridaspkloner för odling i södra och mellersta Norrland utifrån försök med nyframtagna korsningar. För att bedöma det finländska hybridaspmaterialets härdighet och tillväxt inventerades 12 planteringar i Jämtland och Västernorrland. Resultaten visade att överlevnaden varierade mellan 10 och 71 % och både tillväxt och överlevnad var signifikant högre på åkermark än på skogsmark. Urvalet av lämpliga hybridaspkloner gjordes på en försökslokal i Bispgården med material från 43 olika korsningar mellan amerikanska, ryska och svenska aspar. Korsningar med amerikanska fäder hade signifikant högre höjd än de med ryska fäder. Resultaten visar att det finländska materialet är ett möjligt alternativ för odling i mellersta Norrland, men stora variationer i mortalitet och tillväxt mellan olika planteringar visar att odlingen förknippas med stora risker. Urvalet av kloner från försöket i Bispgården är ett första steg i förädlingsarbetet av hybridasp som kommer resultera i ett hybridaspmaterial med högre tillväxt lämpligt för odling i södra och mellersta Norrland.