Krisen i Öckerö kommun, vad hände sedan? : fiskerinäringens påverkan på öbornas liv och deras gömda berättelser om förändringarna - Larsson, Malin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Detta är en kandidatuppsats med samhällsvetenskaplig inriktning med fokus på människors egna berättelser. Fem intervjuer och observationer ligger som grund för denna studie som avgränsas till Öckerö kommun i Göteborgs norra skärgård. Jag vill med denna uppsats förmedla en känsla av öbornas vardagsliv och hur de själva ser på det. Med den fenomenologiska teorin belyser och analyserar jag informanternas egen livsvärld och tidsmedvetande. Hur de själva talar om dåtiden, nutiden och framtiden har en betydande roll igenom hela texten. För att belysa dessa informanters historier ytterligare används även begrepp som ”Hidden transcripts” och motstånd i resultatavsnittet. Syftet med denna uppsats är att studera hur traditioner har förändrats i och med att förutsättningarna inom en viss näring har ändrats. En skärgårdskommun som Öckerö har länge präglats av fiske och det var under lång tid den absolut största basnäringen inom kommunen. I slutet av 1960-talet minskade fisket kraftigt på grund av överfiske och minskad lönsamhet. Fiskerinäringens utveckling påverkar naturligtvis en kommun som är så beroende av det. Jag vill visa på vad som förändrats och förändras i takt med den och hur invånarna själva väljer att berätta om det.