Ljusdesign i trafikmiljö : exempel på gestaltning med effektbelysning för ökad trafiksäkerhet - Sjödin, Sofia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Effektbelysning i trafikmiljö är ett nytt angreppssätt i strävan mot Nollvisionen, som är utgångspunkten för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Upp emot 70 procent av de statliga belysningsanläggningarna har nått sin tekniska livslängd samtidigt som kraven på kombinationen av funktion, estetik och kvalitet har ökat i moderna belysningsanläggningar. Tidigare forskning beskriver ett samband mellan visuella kvaliteter och trafiksäkerhet och den här uppsatsen syftar till att undersöka hur gestaltning med effektbelysning i trafikmiljö kan öka trafiksäkerheten. Uppsatsen avgränsas till belysningsanläggningar i storskaliga trafikmiljöer och behandlar exempel på trafikplatser och vägbroar i Sverige och Danmark. För att få en bild av hur effektbelysningen gestaltats i dessa trafikmiljöer presenteras och undersöks befintliga belysningsanläggningar genom samtal med de involverade ljusdesignerna. För att relatera till belysningens roll i trafikmiljön och ge en inblick i hur befintliga vägledande verktyg används studeras Vägar och gators utformning (VGU) som gavs ut 2004 av Vägverket och Svenska Kommunförbundet. En indelning av effektbelysningens roll i tre olika delaspekter görs genom litteraturstudier av belysning i trafikmiljö, aktuella projekt med effektbelysning och ljusets påverkan på människan fysiologiskt och psykologiskt. Delaspekterna är vägledning, uppmärksamhet och sinnesstämning och de beskriver hur effektbelysningen kan påverka trafikantens upplevelse av vägrummet och därmed trafiksäkerheten. De utgör också grunden till samtalen med ljusdesignerna. Resultatet visar att delaspekterna är relevanta att arbeta med för ökad trafiksäkerhet. Resultatet tyder även på att VGU:s belysningsdel Väg- och gatubelysning i första hand är framtagen för traditionell vägbelysning och mycket frihet lämnas därmed till övrig ljussättning. Som blivande landskapsarkitekt finner jag det viktigt att se till helheten vid gestaltning av såväl vägrummet som andra offentliga miljöer. Ljussättningen är en betydelsefull del av gestaltningen och eftersom den utförd på rätt sätt kan öka trafiksäkerheten anser jag att det finns ett behov av att uppmärksamma effektbelysningens roll i dagens vägarkitektur.