Stora Torget i Enköping : visionen om ett grönt torg fullt av liv - Ingelsson, Jessica; Lindqvist, Alexander (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Torget har alltid varit en viktig del av staden och en sammanfogande knutpunkt för stadens karaktär, gator och byggnader. Människan har under historiens lopp samlats på städernas torg i samband med torghandel och olika slag av socialt umgänge. Torgen används ännu idag som mötesplatser och marknadsplatser. Stora Torget i Enköping har länge varit hjärtat för Mälardalens handel tack vare närheten till vattnet och till de större städerna Stockholm, Västerås och Uppsala. Syftet med kandidatarbetet är att skapa ett gestaltningsförslag för Stora Torget i Enköping. Målet är att koppla torget till stadens parkkaraktär och göra det mer sammanhängande än det är idag. Torget fungerar i nuläget som en passage snarare än ett torg, mycket beroende på de öppna och hårdgjorda ytorna. Besökarna ges inte möjligheten att exempelvis sätta sig ned på en skyddad plats då alla bänkar står med ryggen vänd mot parkeringar eller stråk. Platsens öppenhet förstärker intrycket av utsatthet och torget behöver göras mer fotgängarvänligt. Den nya gestaltningen bör locka brukarna till att uppehålla sig på platsen i större grad än de gör i dagsläget. Vi valde att arbeta utifrån frågeställningen: Hur kan torget gestaltas för fotgängare och anspela på Enköpings parkideal utan att förlora ett torgs egenskaper? Metoden grundade sig i analyser enligt arkitekterna Jan Gehl och Kevin Lynch. Utöver analyser genomfördes samtal med involverade kunniga personer på Enköpings kommun för att tydliggöra torgets nutida och framtida funktion. Som stöd för arbetet sökte vi relevant litteratur. Torget besöktes under flertalet tillfällen för att inventeringar och analyser skulle ge så pålitliga resultat som möjligt. Metoden resulterade i en gestaltningsvision för Stora Torget i Enköping. Gestaltningen togs fram med hjälp av ett koncept och ett gestaltningsprogram och målet var att den skulle lyfta fram Enköpings parkidentitet i högre grad än det nuvarande torget. Konceptet togs fram med hjälp av snabba skisser och analysresultat medan programmet baserades på platsens förutsättningar och kommunens vision för området. Gestaltningen utvecklades från konceptet Puls där två olika pulser, en grön som symboliserar parkerna och en röd som symboliserar den sociala aktiviteten på torget möts. Intentionen med det nya gestaltningsförslaget är att öka aktiviteten och grönskan på torget utan att förlora dess funktionella öppenhet som är viktig för exempelvis marknadsstånd och evenemang.