Utvärdering av verktyget Lokalekonomisk analys, LEA : nästa steg, att finna och nyttja lokalt kapital? - Liljergren, Helena (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
För att utveckla landsbygden behövs fungerande verktyg att arbeta utifrån. Lokalekonomisk analys, LEA, är ett sådant verktyg som funnits i snart femton års tid. En Lokalekonomisk analys ger statistik över exempelvis in- och utflyttning, befolkning och disponibel inkomst. Verktyget beställs och köps av Statistiska centralbyrån. Som med de flesta verksamheter behöver LEA uppdateras för att kunna bemöta de behov som finns och anpassas till den teknik som är tillgänglig i dagsläget. Uppsatsen är en förklarande och till viss del värderande utvärdering. Utifrån orsak – verkan samband undersöker jag hur väl LEA fungerar som verktyg för landsbygdsutveckling. Utvärderingen är baserad på intervjuer med personer som på olika sätt har varit i kontakt med, och arbetat med LEA. Den teoretiska utgångspunkten är utvärderingsmetodik samt en jämförelse av empirin med teorier om socialt kapital enligt Putnam och Bourdieu. Studien visar att det finns ett visst behov av uppdatering av LEA. Den behöver moderniseras och bli mer lättillgänglig. Flertalet av de intervjuade önskar se ett nästa steg i hur statistiken sedan kan sättas i verket och bli till en konkret handlingsplan. Informanterna anser att kommunen kan bli mer involverad och eventuellt vara med och medfinansiera beställda Lokalekonomiska analyser inom kommunen. Det sociala kapitalet har påverkan på utfallet av en lokal utvecklingsgrupps resultat. Studien stärker därmed Putnams och Bourdieus teorier kring socialt kapital.