Mjölkens sammansättning : konventionell kontra ekologisk produktion - Östlund, Johanna (SLU/Dept. of Food Science, 2012)
Efterfrågan på ekologisk konsumtionsmjölk har ökat explosionsartat de senaste åren. Mil- jöpåverkan och djurens välbefinnande står ofta i fokus i debatten och forskarna är fortfa- rande oeniga. En annan intressant fråga är om ekologisk mjölk skiljer sig från konvention- ell mjölk rent innehållsmässigt. Den här studien är en litteraturstudie där sammansättning- en i ekologisk och konventionell mjölk jämförs. Uppsatsen tar upp allmän fakta om mjölk, dess sammansättning samt vad som skiljer ekologisk mjölkproduktion (enligt KRAV) från konventionell mjölkproduktion. Slutligen redogörs den senaste forskningen inom området. Flera studier har jämfört sammansättningen i ekologisk och konventionell mjölk med en del spridda resultat och tolkningar. Alla är dock överens om att det främst är fettsamman- sättningen i mjölken som påverkas av produktionsformen på grund av olika foderstater. Ekologiska kor får en högre andel grovfoder och vanligtvis längre betesgång vilket ger mer fleromättade fettsyror i mjölken. Kvoten mellan omega-3- och omega-6 fettsyror har också visats sig högre i ekologisk mjölk, något som ur nutritionell synvinkel är bra. En del fors- kare har dragit paralleller mellan ekologisk mjölk och en lägre risk för hjärt- kärlsjukdomar. Andra studier har visat att ekologisk mjölk innehåller mer β-karoten och α- tokoferol, samt att konsumtion av ekologisk mjölk hos barn minskar risken för eksem. All forskning tyder dock inte på att ekologisk mjölk har hälsomässiga fördelar. En del studier visar att skillnaderna i sammansättningen är mycket små eller att det inte är någon skillnad alls mellan ekologisk och konventionell mjölk. Troligtvis är det större skillnad på mjölk från gård till gård, även inom samma produktionsform, än mellan konventionell och eko- logisk mjölk. Det gäller särskilt i Sverige, där det kan vara stora skillnader mellan norr och söder i landet, då klimatet påverkar utfodringen. I en svensk studie har man funnit lägre selenhalter och ureahalt i ekologisk mjölk. Eftersom forskningen visar både positiva och negativa näringsmässiga skillnader i ekologisk mjölk jämfört med konventionell är det svårt att säga om den är bättre eller inte. Då skillnaderna i sammansättningen generellt är mycket små finns det sannolikt ingen anledning för konsumenten att välja att dricka mjölk från den ena eller andra produktionsformen. Däremot kan det finnas miljöaspekter och aspekter på djurhållning att ta hänsyn till, vilket den här uppsatsen inte koncentrerats på.