Från industriproduktion till mathantverk : en diskursanalys om ostproduktionen - Markne, Matilda (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Den svenska livsmedelsproduktionen har sedan slutet av 1800-talet varit präglad av stora produktionsvolymer, stora enheter och en åtskillnad mellan produkt och producent. Denna norm för hur livsmedel produceras idag har jag valt att benämna industriproduktionsdiskursen. På senare år har det dock skett ett intåg av en annan diskurs i livsmedelssverige, som jag kallar för mathantverksdiskursen. Denna diskurs kan ses som ett uttryck för en alternativ diskurs om livsmedelsproduktionen, som förespråkar en annorlunda syn på livsmedel och produktionsvärden. Syftet med denna studie är att utreda vilka konsekvenser som de båda diskurserna har för småskaliga ostproducenter. Jag utreder frågorna om vilka subjektpositioner och handlingsutrymmen som ryms inom de båda diskurserna, hur olika kunskaper presenteras, samt hur diskurserna är kopplade till en social praktik för småskaliga ostproducenter. För att besvara syftet och frågorna använder jag mig av kritisk diskursanalys som arbets- och analysmetod, och jag utgår från Norman Faircloughs tankar om disksurs som något avskiljt från en social praktik. Genom att analysera texter från jordbruksdepartementet, regeringen och Eldrimner får jag en förståelse för hur diskurserna tar sig till uttryck. Jag gör även intervjuer med två småskaliga ostproducenter för att få en inblick i produktionens villkor och förutsättningar. De resultat som jag uppnår visar att det finns tydliga subjektpositioner inom de båda diskurserna, och att producenters handlingsramar blir inskränkta genom dessa. Min studie visar att producenter som bryter mot diskursernas subjektpositioner eller motsätter deras respektive värdesantaganden blir uteslutna eller tillrättavisade. Vidare visar mina resultat att industriproduktionsdiskursen värdesätter en akademisk-teoretisk kunskap, medan mathantverksdiskursen värdesätter en praktisk-produktiv kunskap. Dock så syns en trend inom mathantverksdiskursen att formalisera produktionen och att standardisera produkterna, vilket ökar betydelsen av teoretiska kunskaper inom diskursen. Den sociala praktiken visar dock på att ost i sig är en produkt som kräver både teoretiska och praktiska kunskaper för att lyckas, varför en favorisering av någon av kunskaperna missgynnar produktionen. Studien visar således att båda diskurserna fungerar inkluderande och exkluderande av olika kunskaper, vilket i sin tur begränsar handlingsutrymmet för ostproducenter. Kanske innebär det även begränsningar för producenter i hela den svenska livsmedelsproduktionen.