"Är det varmt eller kallt ute idag?!" : en studie om företagsklimatet på Österlen - Jönsson, Annika (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Denna samhällsvetenskapliga kandidatuppsats har sin utgångspunkt i de regionala tillväxtskillnader som kan urskiljas mellan Malmöregionen och Österlenregionen i Skåne. Representanter från myndigheter, organisationer och företag, verksamma på Österlen, har intervjuats om vad som efterfrågas för ett gynnsamt företagsklimat på Österlen. Möjliga hinder och förutsättningar i regionen, för utveckling av företagsklimatet, har också varit centralt. Analysen av materialet har tolkats med utgångspunkt från Ferdinand Tönnies begreppspar Gemeinschaft och Gesellschaft. Nätverkens möjligheter och förutsättningar i regionen har redovisats. Återkommande problemområden, så som kompetensförsörjning, befolkningstillväxt och bristande företagsklimat har framstått som de viktigaste parametrarna i materialet. En möjlig förklaring till detta kan vara att Österlen präglas av Gemeinschaft, där trygghet går före utveckling. En attitydförändring till utveckling hos företagarna och en ökad tillit till omvärlden generellt på Österlen skulle gynna företagsklimatet i regionen, och då eventuellt minska tillväxtskillnaderna.