Transnationella kooperativa fusioner ur ett agentteoretiskt perspektiv : med fusionen mellan Arla och MD Foods som utgångspunkt - Lidén, Christoffer; Stenvall, Kristofer (SLU/Dept. of Economics, 2012)
Fusionen mellan Arla och MD Foods är "Fusionen som ingen har prövat förut" har Jens Bigum verkställande direktör i Arla Foods som överskrift på sin VD-berättelse i årsredovisningen år 2000. I samband med fusionen bildades världens största mejerikooperativa företag. Det har tidigare inte gjorts någon djupare analys av fusionen mellan Arla och MD Foods. Transnationella fusioner mellan två företag hyllas ofta som en lösning. Fördelar i samband med en fusion kan vara: mer resurser och säkrad framtid för mjölkproducenterna. Det är dock inte alltid fusionerna lever upp till förväntningarna. För att undersöka om detta är fallet analyseras förutsättningar och begränsningar vid transnationella kooperativa fusioner. Syftet med den föreliggande studien är att utifrån ett agentteoretiskt perspektiv ge en teoretisk förståelse av den transnationella fusionen mellan Arla och MD Foods. För att genomföra analysen kommer agentteorin att användas samt allmän teori om fusioner. Empirin kommer från Arla Foods samt från intervjuer med personer som var inblandade i fusionsarbetet från Arla och MD Foods. Studien påvisar att de begränsningar som fanns inte ansågs vara något större problem från ledningen i Arla och MD Foods. Eftersom det fanns ett gemensamt intresse för fusionen från båda parter. I Arla Foods är det ledning och styrelse som agerar agent och mjölkproducenterna principal, mellan dessa parter kan det uppstå målkonflikter. I styrelsen sitter det mjölkproducenter, vilket kan minska risken att agenten agerar för sin egen vinning.