Gräsö - en skärgård i uppror : känslor inför ett marint naturreservat - Hermansson, Elin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Gräsö är en ö utanför Upplandskusten i norra Roslagen. Här har länsstyrelsen i Uppsalalän fattat beslut om att göra ett marint naturreservat utanför öns östkust, för att bland annat bevara de grunda havsvikarna. Detta väcker starka känslor och upplevelser hos de fastboende på ön. Vissa är för bildandet av reservatet medan andra är emot det. Uppsatsen har tagit form med hjälp av de grupper av informanter som finns representerade. Empirin har samlats in från motståndare genom bland annat insändare, förespråkare genom intervjuer och länsstyrelsen genom artiklar och deras hemsida. Som teori har fenomenologin använts för att få syn på de underliggande fenomenen om varför människor agerar som de gör. Syftet med fältarbetet är att försöka få en ökad förståelse om hur naturreservatet upplevs av öborna. Frågeställningen i uppsatsen lyder: hur upplevs naturreservatet av informanterna? Trotts min första tanke att det inte borde finnas något som kan knyta samman de olika grupperna så fann jag både känslan av oro för framtiden och en avsaknad av generell tillit. Det är viktigt att försöka hitta saker som förenar, detta eftersom det leder till ökad förståelse och oftast även till bättre kommunikation. Om vi kan se varandras ståndpunkter som fenomenologerna förespråkar så ökar det också möjligheten till att förstå varför vi reagerar som vi gör.