Starkare djurskydd? : en undersökning av Sigtuna- och Rättviks kommuns strategi för upphandling av livsmedel - Broms, Camilla (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2012)
Uppsatsen har som syfte att ta reda på vilka faktorer som ligger bakom att en kommun väljer att ha med starkare djurskyddskrav i sin upphandling av livsmedel. När en offentlig myndighet ska köpa in en vara eller tjänst måste de följa vissa regler, dessa regler finns beskrivna i Lagen om offentlig upphandling (LOU) och är EU-gemensamma, vilket betyder att alla medlemsländer i EU måste följa dem. När Rättviks och Sigtunas kommuner skulle begära en ny anbudsförfrågning för upphandling av livsmedel valde de att i underlaget ha med starkare djurskyddskrav. Båda kommunerna blev stämda av leverantörerna som ansåg att de starkare djurskyddskraven bröt mot LOU. Båda kommunerna hade räknat med att bli stämda redan innan de la ut förfrågningen men valde ändå att fortsätta med processen. Anledningarna till att kommunerna valde att ha starkare djurskydd skiljde sig åt. Sigtunas argument grundade sig på det etiska, de ansåg att eftersom de profilerat sig som ekokommun så ingår stärkt djurskydd i deras profil. Rättvik grundar sina hårdare djurskyddskrav på att de vill ha mer närproducerad mat i kommunens kök. De har ett starkt engagemang för det lokala och ser de stärkta djurskyddskraven som ett sätt för deras lokala bönder och slakterier att kunna vara med i upphandlingen. Det som däremot var lika i de båda kommunerna var att de hade drivande politiker som stod enade i frågan och som gav fullt stöd till tjänstemännen genom hela processen.