Pesticider i frukt och grönsaker : en litteraturstudie om förekomst och risker för människans hälsa - Alehagen, Magdalena (SLU/Dept. of Food Science, 2012)
Rekommendationer från Livsmedelsverket manar till ett ökat intag av frukt och grönsaker samtidigt som halten av bekämpningsmedel, pesticider, i dessa grödor har diskuterats myck- et. En fråga som ofta ställs i denna diskussion är ifall svenska frukter och grönsaker innehar lägre halter av dessa bekämpningsmedel och även huruvida nuvarande nivåer av bekämp- ningsmedel i frukt och grönsaker ger negativa hälsoeffekter. Syftet: Att undersöka förekomsten av pesticidrester i frukter och grönsaker och studera hur dessa skiljer sig i svenska grödor jämfört med grödor odlade i andra länder. Dessutom ämna- des undersöka hur pesticider påverkar människan. Metod: Litteraturstudie genomfördes med hjälp av artikelsökning i databaserna PubMed och Web of Knowledge. Artiklar som överensstämde med frågeställningarna och var publicerade 1999-2009 inkluderades. Detta genererade 12 artiklar och en rapport från Livsmedelsverket. Tre frukter och två grönsaker valdes ut för jämförelse av pesticidförekomst i olika studier. Artiklar som jämförde olika analysmetoder för att påvisa pesticidrester exkluderades. Resultat: Inkluderade studier visade på olika resultat av pesticidförekomst, så som i apelsin där frekvensen varierade från 4,5 % till 87,1%. Svenskodlade frukter och grönsaker hade lägst nivåer av pesticider, medan grödor odlade utanför Europeiska Unionen gav högst utfall. Fre- kvensen av prover som överskred tillåtna nivåer var 0,5% i svenskproducerat, 2,1 % i EU- producerat och 9,5% i frukt- och grönsaksprover från länder utanför EU. Majoriteten av studi- erna visade inte på nämnvärda hälsorisker kopplat till ett genomsnittligt intag av frukt och grönsaker, även om riskerna var högre för specifika grupper så som barn, personer med låg vikt och vegetarianer. Det påträffades dock ett flertal prover med halter vida överstigande re- kommenderade nivåer och även prover innehållande förbjudna bekämpningsmedel. Vid hög exponering av pesticider, vilket gäller för bland annat odlare, fanns det tydliga kopplingar till en ökad risk av sjukdomar så som mag- och blodcancer. Konklusion: Förekomsten av pesticidrester i frukt och grönsaker skiljer betydligt mellan olika studier som jämför samma pesticider och frukter respektive grönsaker. Svenskodlade grödor har en lägre frekvens av pesticider än grödor odlade i andra länder, med högst frekvens i grö- dor odlade utanför EU. Pesticider medför en risk om de konsumerades över gränsvärden, eller för de grupper som har en hög exponering, exempelvis odlare.